Přeskočit na menu Přeskočit na obsah

Techtle mechtle s technikou a mechatronikou na ZŠ Mládežnická

Kategorie: Škola

A je to tady! Bourají nám část školy! To si může říkat každý, kdo jde v těchto dnech kolem pavilonu, ve kterém jsou umístěny školní dílny. Ano, bourá se, ale proto, aby vzniklo něco nového, pěkného, užitečného a moderního.

V rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) získala naše škola grant na projekt „Techtle mechtle s technikou a mechatronikou na ZŠ“. Jedná se o unikátní projekt modernizace školních dílen, jehož cílem je snaha podporovat popularizaci techniky a technického vzdělávání na základních školách. Projekt zároveň posílí mezipředmětové vztahy (matematika, fyzika, informatika, volba povolání, člověk a svět práce, cizí jazyky) a zvýší zájem našich žáků o následné studium technických a řemeslných oborů.

Vedle nově vybavené klasické univerzální dílny vznikne moderní dílna založená na práci s moderními digitálními technologiemi. Na projekční studio vybavené počítači, tablety a robotickými systémy bude navazovat prostor pro 3D tisk, kde si žáci vytisknou navržené modely a prověří jejich funkčnost a smysluplnost. Ve finále využijí 2.5D software a připraví projekt pro gravírování na školních frézkách, které proběhne ve strojové části moderní dílny. Žáci si budou mít možnost vyzkoušet a pochopit propojení moderních technologií s výrobou a budou motivováni k volbě technických oborů na středních školách.

Naším cílem je podněcovat kreativní myšlení žáků k řešení problémových úloh, vytvářet návyky pro práci v týmu, rozvíjet komunikační dovednosti a vše potřebné pro jejich úspěšnost ve škole i mimo ni. Projekt „Techtle mechtle s technikou a mechatronikou na ZŠ“ všechny tyto požadavky na vzdělávání ve 21. století naplní.

Mgr. Michal Strnad, zástupce ředitele