Přeskočit na menu Přeskočit na obsah

Den Off-line 15.2.2019

Kategorie: Škola

Vážení rodiče,

na tento pátek 15. 2. 2019 plánujeme tradiční akci Den Off-line.

Den, kdy se vypneme a užijeme si digitální detox. Telefon necháme doma a ve škole vypneme všechny počítače a servery. Ponoříme se na jeden den do technické minulosti.  

Je to neuvěřitelné, ale ještě před dvaceti lety jsme uměli přežít bez mobilních telefonů, internetu a počítačů. Dnes už nemůžeme pochopit, že jsme si dokázali domluvit rande a co víc, na tom randění jsme se setkali. A život bez internetu? Nepředstavitelné!

Už jste někdy přemýšleli, jak nám moderní technologie užírají volný čas? Jak změnily náš život? Že jsme na nich závislí a máme velké problémy si bez nich poradit? Počítače, internet a mobilní telefony jsou určitě dobří pomocníci, ale bylo by dobré si občas připomenout, jak by vypadal svět bez nich a zda si ještě vůbec dokážeme poradit, pokud budeme „offline“.

V pátek 15. února 2019 se naše škola (přidají se i rodiče?) ponoří do offline světa, bez počítačů a mobilních telefonů. Dokažme si, že máme sílu přežít jeden den bez mobilního telefonu, počítače a internetu. Jeden jediný den. Od rána do večera mít vypnutý mobil i počítač a tabletu se ani nedotknout. Bude to chtít opravdu silnou vůli. Dokážeme to?

Jak to bude probíhat?

Od 0:00 do 24:00 máme vypnutý mobil, ve škole nejde wifi, jsou vypnuté všechny počítače (ona stejně nejde počítačová síť) a učí se hezky po staru. Všechna setkání, potkání a rande si holt musíme domluvit den předem. Některé rodiny nezapnou ani televizi! Posílají se oběžníky místo emailů. Ukážeme našim dětem telefonní seznam, kopírák, magnetofon, „točící“ telefon, promítačku diáků nebo filmů, meotar, psací stroj, stravenky, deskové hry…   a hlavně, kolik volného času náhle máme bez telefonu nebo tabletu.

Podpoříte nás a své děti?

Kdo donese svému třídnímu učiteli do středy 20. 2. 2019 podepsané potvrzení od rodičů, že celý pátek 15. 2. byl OFF-LINE, dostane tradiční certifikát a pamětní placku.

Děkujeme za vaši podporu

Zdeněk Heteš