Přeskočit na menu Přeskočit na obsah

Den Offline 11. 2. 2022

Kategorie: Škola, Uncategorized

Vážení rodiče, již tento pátek 11.2. proběhne na naší škole Den Offline. 

Co znamená Den Offline v našem podání?

Děti a učitelé, kteří se rozhodnou připojit k akci Den Offline , po celých 24 hodin nevezmou do ruky telefon, tablet nebo počítač. Nepoužijí internet ani žádné digitální zařízení. Ve škole vypneme servery, kopírky, počítače i WiFi a vrátíme se o 30 let zpět do doby kopíráků a psacích strojů. Pro někoho je to dobrodružství, pro někoho ohlédnutí a trocha nostalgie. Tento formát od nás okoukala řada škol z celé Evropy. Setkáváme se s nadšenými reakcemi rodičů, ale i se zarytými odpůrci, kteří se vypnout nechtějí a nedokáží. 

Tato aktivita vznikla spontánně v roce 2016, kdy jsme si všimli, že o přestávkách místo běžného ruchu je naprosté ticho a většina dětí je skloněná na chytrým telefonem…

Uvědomili jsme si jak digitální technologie v posledních desetiletích radikálně ovládly a proměnily náš svět. Jejich pozitivní přínos je nesporný a docenit jej dokáže téměř každý z nás. Usnadňují nám čím dál širší škálu činností. Stinné stránky tohoto fenoménu se do našich životů vplížily nenápadně a zákeřně. Mnohdy nám však  nejrůznější aplikace přinesly pravý opak toho co, slibují.

  • Uvědomujeme si to?
  • A pokud ano, uvědomujeme si to dostatečně?
  • Jak moc jsme na nových technologiích závislí a jak by se nám vlastně žilo bez nich?
  • Dokážeme to ještě vůbec?

To byly otázky, které vedly ke vzniku dne offline.

Pravidla akce

  • Děti, které se rozhodnou být 24 hodin být offline, dostanou na ruku oranžovou pásku a nesmí v pátek od 0:01 do 23:59 použít technologie jako jsou telefony, tablet i počítače. Nebýt na internetu, nehrát digitální hry. 
  • Pokud to dokáží a donesou od vás potvrzení, že to vydržely, obdrží certifikát a odznak
  • Ve škole nebude ten den fungovat email, ani mobilní telefony učitelů. Pouze pevná telefonní linka 

Prosím podpořte své děti. Už jen pro to, že až 70 % dětí do 15 let má strach z nedostupnosti mobilního telefonu. Nebo průměrná doba (podle vlastního průzkumu na naší škole) strávená na telefonu je 6 hodin denně!

Děkuji

Zdeněk Heteš koordinátor akce

P.S. Zároveň vás zveme na Vernisáž výstavy “Vypnout se je umění”,  která proběhne 16. 2. 2022 od 17.00 hodin ve výstavním prostoru Městského úřadu Trutnov.