Přeskočit na menu Přeskočit na obsah

Jak Mládežka dobyla republikový bronz ve florbale dívek

Kategorie: Sport

Mám ji na krku, je krásná a velká… Ano, takto zněl telefonát jedné hráčky své mamince po příjezdu do Trutnova. Jak už jsme věděli po kvalifikaci, naše dívky z 8. a 9. tříd se dostaly na příčku nejvyšší a zajistily si tak účast na republikovém finále Sportovní ligy základních škol ve florbalu.

Den s velkým „D“ přišel ve čtvrtek 17. března 2016. Reprezentantky ZŠ Mládežnická se vydaly za historickým úspěchem své školy. Dívky byly velice natěšené a připravené vzorně reprezentovat nejen svou školu, ale také město Trutnov a celý Královéhradecký kraj.

Při příjezdu do Mladé Boleslavi, kde se finále konalo, bylo cítit, jak velká je tato akce. Zahájení se konalo za účasti všech dvanácti škol, šest družstev dívek a šest družstev chlapců. Úvodnímu ceremoniálu byl přítomen patron tohoto finále, reprezentační kapitán a hráč Technology Mladá Boleslav Jan Jelínek. Byli představeni hosté a pořadatelé. Celý turnaj zahájil generální sekretář AŠSK Ladislav Petera. Po krásném slavnostním úvodu se dívčí družstva přemístila do nové městské haly, kde se měly odehrávat jejich boje o cenné kovy.

Trutnovačky v prvním utkání nastoupily proti pražské škole z Edenu. Zápas byl v prvních částech velmi vyrovnaný, ale hráčky z hlavního města měly ve svém družstvu velmi šikovnou a nakonec i oceněnou nejlepší střelkyni turnaje, která se dokázala prosadit hned čtyřikrát, a tak zařídila prohru našich dívek – 1:4.

Do druhého zápasu šly florbalistky z Trutnova s jasným cílem – je potřeba tento zápas zvládnout a zajistit si tak boje v semifinále. Cestu za vysněnou medailí měly znepříjemnit hráčky ze Základní školy Opařany. V prvních minutách však bylo vidět, kdo si medaile více přeje. Trutnovačky nastoupily s pokorou, ale s bojovnou náladou. Hra se odehrávala převážně na půlce soupeře. Naše holky držely míček na hokejce a postupnými kombinacemi se dostávaly do brankových příležitostí. Hru nakonec ovládly a zvítězily 4:2. V zápase se střelecky dařilo kapitánce Kátě Borůvkové a Monče Macháčkové. Velký podíl na vítězství měla brankářka Nela Mihatschová, která předváděla nádherné brankářské zákroky. Po závěrečném klaksonu byl důvod k radosti, hráčky se přiblížily k medailím.

První náročný den ukončila beseda se sportovci z Mladé Boleslavi. Na besedu dorazili kapitán reprezentace a hráč Technology Mladá Boleslav Jan Jelínek, brankář stejného týmu David Rytych, čerstvý sportovec Mladoboleslavska hokejista Radovan Lenc a fotbalista FK Mladá Boleslav Jan Chramosta. Beseda byla velmi dobře vedena moderátorem. Hráči a hráčky se mohli dozvědět, jaké to je hrát v zahraničí, jaké byly jejich začátky ve sportu apod.

Po spánku a odpočinku tu byl druhý hrací den. Turnajový pavouk nalosoval k prvnímu utkání o postup do finále pro holky z Mládežky velmi silného soupeře z Moravských Budějovic. Od úvodu zápasu bylo vidět, že Trutnovačky mají obrovskou chuť zahrát si velké finále, odevzdaly maximum, ale hráčky z Budějovic předvedly, že postup do finále patří právě jim a nastřílely šest gólů do sítě Trutnova.

Páteční boje si nenechali ujít jak pan ředitel Zdeněk Géc, tak jeho zástupce Michal Strnad. Holky cítily, že je nemohou zklamat, když osobně dorazili do haly v Mladé Boleslavi. Proto se postavily na hrací plochu se vztyčenou hlavou a pustily se do boje o bronzovou medaili se Základní školou Mánesova Otrokovice. Od úvodních minut neponechaly nic náhodě. Vtrhly na soupeřky a nedaly jim šanci pomyslet aspoň na vteřinu na medaili. Trutnovské princezny zdolaly „Mánesku“ 4:2 a mohla tak propuknout velká oslava dosaženého snu, a to získat medaili na republikovém finále. Kromě zmíněných dívek nastoupily do bojů ještě Barbora Šamalová, Veronika Vacková, Natálie Válková, Zuzana Vojtěchová, Sára Kárníková a Marie Vlášková.

Hrdé Trutnovačky a jejich věrní fanoušci – spoluhráči z trutnovského týmu Tomáš Meduna, Tomáš Drtina, Jan Charouz, Martin Mečíř, Matěj Strnad, Jakub Borůvka a Ondřej Ševčík se přemístili na městskou halu, kde měl proběhnout závěrečný ceremoniál s předáváním individuálních cen a medailí. Prvním oceněním bylo vyhlášení All Stars týmu, do kterého nominovali všichni trenéři. K velkému úžasu v něm byla zvolena brankářka Nela Mihatschová. Velká radost tím ale neskončila. Nelča získala další individuální cenu nejlepší brankářky turnaje. Poté už nic nebránilo tomu, aby reprezentant Jan Jelínek pověsil bronzové medaile na krk našim skvělým holkám.

V závěru bychom chtěli poblahopřát chlapcům ze Základní školy Rudolfa Frimla, kteří na stejném republikovém finále obsadili šesté místo. Je vidět, že v Trutnově se florbal dělá s láskou a nasazením.

Trenéři Jiří Šembera a Věra Menzelová