Přeskočit na menu Přeskočit na obsah

JSME OFF-LINE PÁTEK 28. dubna 2023

Kategorie: Uncategorized

DEN OFFLINE – PÁTEK 28. dubna 2023

Vážení rodiče, zítra v  pátek  proběhne na naší škole Den Offline. 

Co znamená Den Offline v našem podání?

Děti a učitelé, kteří se rozhodnou připojit k akci Den Offline , po celých 24 hodin nevezmou do ruky telefon, tablet nebo počítač. Nepoužijí internet ani žádné digitální zařízení. Ve škole vypneme servery, kopírky, počítače i WiFi a vrátíme se o 30 let zpět do doby kopíráků a psacích strojů. Pro někoho je to dobrodružství, pro někoho ohlédnutí a trocha nostalgie. Tento formát od nás okoukala řada škol z celé Evropy. Setkáváme se s nadšenými reakcemi rodičů, ale i se zarytými odpůrci, kteří se vypnout nechtějí a nedokáží. 

Tato aktivita vznikla spontánně v roce 2016, kdy jsme si všimli, že o přestávkách místo běžného ruchu je naprosté ticho a většina dětí je skloněná na chytrým telefonem…..

Uvědomili jsme si jak digitální technologie v posledních desetiletích radikálně ovládly a proměnily náš svět. Jejich pozitivní přínos je nesporný a docenit jej dokáže téměř každý z nás. Usnadňují nám čím dál širší škálu činností. Stinné stránky tohoto fenoménu se do našich životů vplížily nenápadně a zákeřně. Mnohdy nám však  nejrůznější aplikace přinesly pravý opak toho co, slibují. Uvědomujeme si to, a pokud ano, uvědomujeme si to dostatečně? Jak moc jsme na nových technologiích závislí a jak by se nám vlastně žilo bez nich? Dokážeme to ještě vůbec?

to byly otázky, které vedly ke vzniku dne offline.

PRAVIDLA AKCE

  • Děti, které se rozhodnou být 24 hodin být offline, dostanou na ruku oranžovou pásku a nesmí v pátek od 0:01 do 23:59 použít technologie jako jsou telefony, tablet i počítače. Nebýt na internetu, nehrát digitální hry. 
  • Pokud to dokáží a donesou pod vás potvrzení, že to vydržely, obdrží certifikát a odznak
  • Ve škole nebude ten den fungovat email, ani mobilní telefony učitelů. Pouze pevná telefonní linka 
    • ústředna telefon: 499 859 951
    • ředitel telefon: 499 859 952
    • jídelna telefon: 499 859 967

Prosím podpořte své děti, už jen pro to,  že až 70% dětí do 15 let má strach z nedostupnosti mobilního telefonu. A průměrná doba (podle vlastního průzkumu na naší škole) strávená na telefonu je 6 hodin denně!

Děkujeme