Přeskočit na menu Přeskočit na obsah

Vodácký kurz aneb „A tenhle znáte?“

Kategorie: Škola

Je brzké ráno 26. května a u vlakového nádraží v Trutnově stojí hloučky žáků z Mládežky a jejich učitelé.

Copak se to děje? Odpověď je snadná. Tito sportovní nadšenci se chystají na tradiční vodácký kurz, který je určen žákům devátých tříd. Náš kurz se koná na známé a osvědčené řece Vltavě, která svým profilem a zázemím vyhovuje našim podmínkám.

Jak již bylo řečeno, odjíždělo se brzy ráno a žáky čekala osmihodinová cesta vlakem do místa zahájení kurzu, kterým byl Vyšší Brod. Naštěstí si náš HLAVAS včas všiml, že sedí ve špatném vlaku mířícím na Bratislavu. Bleskově zareagoval a nasměroval nás do správného vlaku.

Po příjezdu si všichni postavili stany a potřebné věci napěchovali do zapůjčených barelů. Příkaz „splávce“ kurzu Zdeňka Heteše zněl: „Co se do barelu nevejde, nebereme.“ Poté došlo i k zapůjčení lodí, pádel a vest.

Počasí přálo, a tak nic nebránilo tomu, pustit se na vodu a vše si vyzkoušet. Po poučeních a názorných ukázkách vyjely první „kocábky“ na Vltavu. Jak to dopadlo? Jako každoročně se našel nějaký ten Titanic, který šel do prvního cvaknutí. Po hodince brouzdání pod přehradou na stojaté vodě, se všechny lodě dokázaly udržet, a tak se druhý den mohly pustit na naplánovanou cestu vstříc vodáckému dobrodružství.

Po první noci ve stanu se partička vodáků probudila do pošmourného rána. Posilněni vydatnou snídaní a lehkými slunečními paprsky, se vydali na první velkou plavbu. Vše sbaleno, připevněno… vyrážíme. Cesta byla velmi napínavá. První jezy bohužel nepřály a byly nesjízdné. Proto se všichni naučili, jak se taková loď musí přenést a dostat se zpět na vodu. Plavba probíhala velmi opatrně, protože nikomu se do studené Vltavy nechtělo a každý bedlivě sledoval, kam se plaví.

Někteří si teplotu Vltavy přece jen vyzkoušeli a poprvé pocítili, co znamená „cvaknout se.“ Vše ale dobře dopadlo a za pomoci ostatních se lodě zdárně doplavily do prvního kempu Rožmberk. Nad tímto kempem se tyčí i stejnojmenný zámek, do kterého mířily naše kroky následující den. Na vodáckém kurzu jsme se tedy vzdělávali i po stránce kulturní. Konec prohlídky a lenivění, jede se dál.

Přídě lodí míří do dalšího kempu, který je velmi oblíben u pana učitele Šembery. Kemp má výstižný název „U Vikinga.“ Plavba byla kratší, ale stejně náročná. Počasí nepřálo, a tak se muselo máknout, aby se všichni ubytovali včas. Jak se praví v jedné české pohádce „nebýt mého časného zásahu…“ I tento zásah měl na starosti náš „hlavní splávce“ kurzu. Opět mu vyšlo fantastické načasování a všichni si stihli postavit stany bez deště.

Volné chvilky v kempech trávili vodáci společně. Hráli se hry v družstvech, společenské hry a také se zpívalo u kytary. U Vikinga se všichni do syta najedli a odpočali. Zkrápějícími kapkami deště všichni usedají do svých lodí a vyráží se dál.

Cesta tentokrát byla velice náročná. Počasí nepřálo a k dešti se přidal i studený vítr. Ale co by tato partička nedokázala?! S tímto živlem si všichni hravě pohráli a dostali se do Krumlova. Do Krumlova se vodáci z Trutnova doplavili včas a mohli si tak vychutnat procházku jedním z nejkrásnějších měst naší vlasti Českého Krumlova. Večerní program patřil zpěvu a kytaře a společenským hrám.

Je čtvrteční ráno a my se probouzíme do slunečného rána. Snídaně na verandě, to vše nasvědčuje tomu, že tato plavba bude ta nej. Splávce kurzu zařídil převoz bagáže, a tak si všichni vyzkoušeli plavbu tzv. na lehko. Plní optimizmu a úsměvu vyrážíme na poslední plavbu. Vzhůru na palubu zaznělo. A také, že ano. Plavba mohla začít. Proplouvalo se centrem Krumlova, jezy byly skvěle připravené, stejně jako všichni na palubách. Po tříhodinové plavbě se před všemi otevřela vesnička Zlatá koruna, kde trutnovská plavba končila.

Takže jsme to zvládli? Zeptaly se děti. Jasnačka, odpověděli lodivodové – učitelé. Plavba je za námi, ale vše ještě nekončí. Volný čas byl využit na plno
a na Zlatou korunu padá noc. Z šera je slyšet splávcův hlas: „Nástup k vodě.“ Nikdo netušil, co se bude dít. Že by poslední koupačka ve Vltavě? Žádné koupání, ale křest na vodáka. Pěkně namočit pádlo do Vltavy a plác! Tím se z tebe stává vodák.

Týden si všichni užili a vše dopadlo na jedničku.

Tak jak se říká na vodě AHOOOOOJ

Fotografie z vodáckého kurzu si můžete prohlédnout v galerii Vodák 2019